Nowości
12.12.2024
❧ dodano pełne wersje piosenek po polsku z pierwszego oraz drugiego sezonu World of Winx

10.12.2024
❧ naprawiono playery i linki do pobrania odcinków z 8 sezonu - KLIK

19.11.2024
❧ dodano komiks nr 244 - Magiczna pułapka

18.11.2024
❧ naprawiono playery i linki do pobrania odcinków z 1 sezonu - KLIK

7.11.2024
❧ dodano komiks nr 223 - Magiczne zakupy

24.10.2024
❧ dodano komiks nr 223 - Chciwy skrzat

2.10.2024
❧ dodano komiks nr 243 - Magiczne biedronki

18.09.2024
❧ dodano komiks nr 242 - Magiczny głos Musy

14.09.2024
❧ dodano komiks nr 241 - Wycieczka do Magicznego Parku!

27.08.2024
❧ uzupełniono okładki z włoskiego magazynu od numeru 231 do 242

2.08.2024
❧ uzupełniono okładki z włoskiego magazynu od numeru 221 do 230

24.07.2024
❧ uzupełniono okładki z włoskiego magazynu od numeru 211 do 220

22.07.2024
❧ uzupełniono okładki z włoskiego magazynu od numeru 202 do 210

19.07.2024
❧ naprawiono muzykę z Winx Forever oraz dodano remix Under the sign of Winx

Użytkowników Online
 Gości Online: 1
 Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanych Użytkowników: 2,105
 Najnowszy Użytkownik: ~litewski
Dzisiejsi Solenizanci
folklore
Gazela
Seraphine

Świat filmów
Filmy
❧  Napoleon (2023)  ☙

AutorNapoleon (2023)
~Lunaris
Moderator

Dodane dnia 02-12-2023 11:28

Ten temat istnieje w sumie tylko dlatego że chcę ponarzekać i ewentualnie odradzić seans.

Tl;dr - Napoleon to maks 2/10 film i nie, to niemożliwe, by jakimś cudem wersja reżyserska była dobra. Może będzie mniej poszatkowana i przez to mniej zła, ale na pewno nie dobra. Spoilery.

Byłam na filmie z jakoś sześcioma osobami - ja z wiedzą typowo szkolną, reszta towarzystwa - studenci historii, mniej lub bardziej zaznajomieni z Napoleonem, w tym ci zaznajomieni bardzo-bardzo. I o losie. Ten film nie podobał się nikomu z nas. Na plus... scena koronacji była okej. Niektóre mundury były ładne. Minusy... Lećmy z tym. Kolejność niechronologiczna i na pewno nie zawarłam wszystkiego.

- Napoleon powinien być postacią charyzmatyczną, tymczasem tutaj przez dosłownie cały czas zachowuje się jak tchórz, wygrywa głównie szczęściem (w ogóle nie widać jego geniuszu strategicznego) i zdaje się, że nie myśli o niczym i nikim poza Józefiną. Dlaczego żołnierze tak go ubóstwiali? Kij wie, film nie dał mi żadnego powodu, bym uwierzyła, że tyle osób chciało walczyć z nim pod Waterloo. A, no i Phoenix jest za stary do tej roli, dużo filmu dzieje się, gdy Napoleon ma ponad dwadzieścia i trzydzieści kilka lat (btw film nie daje mi poczucia upływu czasu, to wszystko równie dobrze mogłoby się wydarzyć przez pięć lat, nie jakieś trzydzieści). A, no i władza mu się niejako przytrafia i jeszcze w pewnym momencie mówi, że ona go nie obchodzi, tylko Aleksander. Reformy? Też niepokazane. Napoleon w filmie jest niezwykle niekompetentny.

- A jak o Józefinie mowa - relacja Napoleona z nią to jedyne, co ma szczątkową przyczynowo-skutkowość, a i tak jest zła. Film robi z Napoleona rogacza i niby jest rzucone - zresztą przez niego samego, więc w obrębie samego filmu może być kłamstwem - że oczywiście, że też ma kochanki, ale nie jest to przekonujące. Scen erotycznych z Józefiną jest sporo i w sumie wszystkie są żenujące i pokazujące Napoleona jako słabego kochanka. Wątek z próbą zapłodnienia osiemnastoletniej dziewczyny (gdzie i on, i ona tego nie chcą, co chyba ma być śmieszne) idiotyczny, bo kochanek miał potąd, część zresztą tak go kochających, że udały się z nim na wygnanie, pomoc mamusi niepotrzebna.

- Bitwy nie mają w większości żadnej stawki, brak większego kontekstu. Są tylko te najbardziej znane (w ogóle nie ma pokazanej kampanii włoskiej ani hiszpańskiej, ale okej, mało czasu), a same w sobie są chaotyczne - co z tego, że mają rozmach, jak nie pokazują żadnej strategii i co się właściwie dzieje? A to, co nam jest pokazane, też jest pełne głupot, jak wjeżdżanie do lasu za bodajże partyzantką (niby jak mieliby między drzewami i w krzykliwych mundurach cokolwiek zrobić?).

- Całe Waterloo zasługuje tu na osobny myślnik. Gdzie zacząć? Od tego, że nie wiemy z filmu, dlaczego Wellington jest ważny, a film pod koniec robi z niego nemezis Napoleona? A może od tego, że szeregowy żołnierz ma Napoleona "na muszce", gdy stoi w namiocie i pyta, czy go zastrzelić? Tak tylko wspomnę, że w zeszłym roku ustanowiono nowy rekord skutecznego trafienia ze snajperki, wynoszący 3800 metrów. Ale jasne, na pewno dwieście lat temu trafiono by kogoś z odległości znacznie większej. O, albo to, że czworoboki - wymyślone przez Napoleona - zostały użyte w filmie po raz pierwszy właśnie podczas bitwy pod Waterloo przez... Anglików. Nie wspominając o tym, że według tego, co widzimy w filmie, Anglicy by pokonali wojska Napoleona, ale Wellington i tak oddycha z ulgą, kiedy przybywają wojska pruskie. O, i jeszcze Napoleon z tyłka prowadzący szarżę.

- Pełno błędów historycznych - nie tylko te, które można zrzucić na karb wizji reżyserskiej (strzelanie do piramid, mimo że bitwa pod piramidami w rzeczywistości była od nich bardzo oddalona, utopienie wielu żołnierzy w wielkim jeziorze, gdy zginęło tylko kilku w mniejszych zbiornikach wodnych, wracanie z wygnania do Francji, bo Józefina, mimo że w rzeczywistości umarła jeszcze przed tym), ale też te... no, zwyczajne. Złe mundury podczas bitwy. Podanie na końcu filmu, że Napoleon wziął udział w 61 bitwach (tu mój przyjaciel napoleonista prawie nie wysiedział, poprawiając, że 67) czy fałszywej daty urodzenia Józefiny jako faktycznej (odmłodziła się przy ślubie o parę lat). Makijaż Józefiny wydawał mi się zbyt współczesny, ale nie znam się, mogę się mylić.

- Poza Józefiną i Napoleonem ten film w sumie nie ma postaci - wszystkie szczątkowe i zwykle nie pamiętasz albo nie wiesz - bo film nie zawsze podaje ich nazwiska - kto jest kto.

- Kij wie, czy ten film ma być poważny czy satyryczny, miota się między jednym a drugim, co wypada żenująco. Ridley Scott ma podejście stereotypowego Anglika (tj. nienawiść do Napoleona), ale jeśli chce się z niego śmiać, to niech jedzie po bandzie zamiast stać w rozkroku.

- Przemoc jest tak graficzna, że aż nie można brać jej poważnie - jestem generalnie na nią dosyć wrażliwa, ale nawet nie drgnęłam na ścięciu królowej, a scena z koniem mnie raczej rozśmieszyła (wreszcie, absolutnie przerażony, Napoleon rusza, by po przejechaniu kilku metrów zabito mu konia kulą za małą, by była kulą armatnią). Btw nikt, kogo pytałam, nie wie, o kij chodzi z sercem konia dla matki. Ale wkurzyłam się mega, bo z jednej strony jest scena z rojalistką, której odstrzelili nogę i ta przerażona odsuwa się od niej, wydając dziwne dźwięki (to ma być ewidentnie śmieszna scena, wtedy zresztą najwięcej ludzi na seansie się śmiało), a potem na koniec film ma czelność podać mi statystyki, ile osób zginęło podczas rządów Napoleona. To w końcu jest to śmieszne czy tragiczne? Bo jeśli ten film miał być tragikomiczny, to nie wyszło, nastrój scen zmienia się bez żadnego sensu. A, tak w ogóle to rojaliści powinni mieć broń, wyglądali tak, jakby byli na marszu pokojowym.

- Na koniec pet-peeve, ale dwa razy pada słowo "Poland" i w przynajmniej jednym z tych przypadków nie kupię tłumaczenia, że użyto tego jako uproszczenia albo nazwy potocznej Księstwa Warszawskiego, bo było to powiedziane w bardziej oficjalnym tonie.

- Jednak drugi pet-peeve - mmm, Rosjanie mówiący dwa zdania po rosyjsku dla klimatu, by potem już wykrzykiwać komendy podczas bitwy po angielsku.

Pewnie o czymś zapomniałam, ale no. To słaby film, a to, że czułam potrzebę napisania takiej ściany tekstu, pokazuje, jak bardzo mnie zmęczył.

(c) ja
Pewien fragment został ukryty na życzenie autora. Zaloguj się aby go zobaczyć.

Edytowane przez Lunaris dnia 02-12-2023 11:32
55980925 Wyślij Prywatną Wiadomość
Skocz do Forum:
Logowanie
Zapamiętaj mnie

Witajcie na nowej wersji ShoutBox. Wszelkie problemy prosimy zgłaszać do administracji lub bezpośrednio do twórcy - Anagana.

Tylko zalogowani użytkownicy mogą pisać wiadomości.

^Flamli0
17:16:23 11.12.2024
winxblogger24@gmail.com
~Matix0
15:49:31 11.12.2024
To może kiedyś opublikują piosenki z sezonu 8
~Matix0
15:48:47 11.12.2024
Oki spoko jaki mail
^Flamli0
14:10:45 11.12.2024
Dzięki za info :> a mógłbyś nam przesłać pliki to bym wrzuciła na WB? To co na insta dodałeś to się nie otwiera wgl
~Matix0
13:41:10 11.12.2024
https://deezer.page.link/XH3ioMgtoKER7eg8A
~Matix0
13:41:07 11.12.2024
Tu link do piosenek z Świata Winx wydane przez Rainbow
~litewski1
10:10:04 11.12.2024
drlas.pl/Harmonix-preparat-na-trawienie-wzdecia-lepsza-prace-jelit-1x500ml?srsltid=AfmBOophaiZuARkcQNsIVkNDdovnb1frpV8T3XJUF8cRPEys28C0O_AM
~Matix0
18:55:41 10.12.2024
cudnie brzmią piosenki z świata winx a szczególnie z 2 sezonu
~WBkonkursy2
23:15:05 09.12.2024
Mikołajkowe losy zostały rozesłane, przepraszam za opóźnienie. Miłej zabawy i powodzenia! :>
~Bunny33-0
21:08:26 06.12.2024
Cześć
~Serce_Astrala0
18:45:57 06.12.2024
Siema
^PVTeam1230
15:49:51 05.12.2024
nawet odcinki są w lepszej jakości
~marcin19950
0:05:20 04.12.2024
az mnie skręcało żę valtora juz nie obieło
~marcin19950
0:05:09 04.12.2024
a polska wersja tejze strony zatrzymala się naaa darkarze czyli po 2 serii
~marcin19950
0:04:48 04.12.2024
bodaj tylko wzmianka i to h... o tritannusie i to po włosku tylko
~marcin19950
0:00:11 04.12.2024
Hej uśmiech kurczę serduszko rośnie jak widzę jak ta strona się trzyma pomimo upływu lat, chyba nawet lepiej niż strona głowna kreskówki (w sumie nie wiem czy ona istnieje jeszcze, istniała jako tako za czasów zig zapa ale to już zdychało napewno przy 5 serii juz nie było poprawie auaktualnione nic
^ChandSharma0
12:10:24 01.12.2024
Zapraszam do newsa :>
^ChandSharma0
11:51:23 28.11.2024
Recenzja magazynu: instagram || tiktok
~Maeve0
23:37:01 27.11.2024
Kiedy Skin z rebootem? ;p
~Pieniazekk0
17:16:35 26.11.2024
właśnie wiem XD
^Flamli0
17:08:27 26.11.2024
Sorry, po tej wiadomości to tak wyglądało wstyd
@czarodziejka_flora0
23:02:56 25.11.2024
no spoko, dzieki za info
~Pieniazekk0
19:28:59 25.11.2024
A i ogółem wydaje mi się że to za sprawą praw autorskich, konto fairyworld cba które miało odcinki z winx, też zostało usunięte
~Pieniazekk0
18:51:58 25.11.2024
A i przepraszam za błędnie napisany nick flamii
~Pieniazekk0
18:51:17 25.11.2024
Nie wiem czy z tym "hejterem" chodzi o mnie, ale to nie ja, mi w sumie ono pomogło bo było tam pare odcinków z S3 od nickelodeon, napisałem to ponieważ jak wczoraj wszedłem to wyskakiwał komunikat ze konto nie istnieje, mogło to źle zabrzmiec jakbym to ja je zglosil, ale to ni ja jakby co
Regulamin
Archiwum
lekkieb. lekkie
wersja: 3.0.4
Ankieta
Chcecie wziąc udział w wigilijnych podarunkac 2024?

Tak

Nie

Nie wiem

Musisz się zalogować, żeby móc głosować w tej Ankiecie.

.